Raymond Kopa emlékére

Tibor Kálovics

François Van der Elst és Piet Keizer mellett, az európai futball egy másik legendája is elhunyt a közelmúltban. Raymond Kopa 86 éves volt. Angers, Reims: A lengyel bevándorlócsaládból származó későbbi sztárjátékos 1949-ben kezdte meg felnőtt karrierjét, a második ligás Angers csapatában.Bár csapata csak a sereghajtók közé tartozott, Kopán látszott, hogy kinőtte a második ligát, és 1951-ben a kor egyik legjobb francia csapata, a Stade de Reims igazolta le. Rögtön a második szezonjában bajnoki címet szerzett új együttesével, amellyel megnyerte a kor legnagyobb nemzetközi serlegét a "Latin kupát" is. Kopa igazi klasszissá érett Reimsben, amelynek igazi vezéralakja lett. A csapat 1955-ben is bajnok lett, Kopa ekkor 11 góllal vette ki részét a sikerből. 1956-ban a Reims bejutott a BEK döntőbe, ahol bár kétszer is vezetett, végül alulmaradt a Real Madrid ellen. A támadó végigjátszotta a finálét, majd nem sokkal a döntő után az őt megkereső Real Madridhoz igazolt. 

Real Madrid: Kopa szinte azonnal stabil kezdőpozíciót vívott ki magának a kor sztárcsapatában, és elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1957-ben és 1958-ban kivívott bajnoki címből is. Az '58 nyarán összeálló Puskás, Di Stefano,Gento,Rial,Kopa támadóötöst ugyan minden idők legerősebb támadósorának tartják, de érdekes módon a bajnoki cím nem jött össze mikor együtt játszottak. Az elveszített BEK döntő után, Kopa bőségesen kárpótolta magát az európai fronton is: 1957-ben tagja volt az utolsó Latin kupát megnyerő madridi csapatnak, valamint végigjátszotta a Fiorentina (1957),a Milan (1958) és a Reims (1959) elleni győzelemmel megvívott BEK finálét is. Az újabb Real Madrid-Reims döntő után, újfent klubot váltott, és visszatért Reimsbe. 

Visszatérés Reimsbe: Nagyszerűen sikerült a visszatérése, korábbi sikereinek helyszínére. Az 1959/60-as idényben játszotta legeredményesebb szezonját, mikor is 14 gólt szerzett. A Reims bajnok lett, és ezt a sikerét 1962-ben is megismételte. A hajdani nagy csapat azonban elkezdte azt a mélyrepülését, amely majdnem négy évtizedig tartott: 1964-ben kiestek a második ligába. Kopának azonban nem derogált a Ligue2-ben futballozni, és két év után nem kis szerepet vállalt csapata feljutásában. A Reims 1967-ben is kiesett az első ligából, Kopa azonban nem tartott velük, és a szezon végén 38 évesen visszavonult. 
A válogatottban: 1952 és 1962 között 45 mérkőzésen játszott a francia  válogatottban, és 18 gólt szerzett. Érdekesség, hogy mikor Kopa betalált, a "Le Bleu" nem szenvedett vereséget. Első nagy tornáját az 1954-es svájci VB-n játszotta, ahol 2 góllal emelkedett ki a csoportkörben búcsúzó együttesből. 1958-ban oroszlánrészt vállalt a világbajnoki bronzérem megszerzésében, gólt lőtt Paraguay és Skócia ellen is, valamint beköszönt a bronzmeccsen az NSZK ellenében is. Az 1960-as EB négyes döntőjéig vezető úton két gólt szerzett, valamint tagja volt az otthon 4. helyet szerző válogatottnak is.

 Megítélése: Eléggé szomorú dolognak tartom, hogy egy, az egyetemes futballtörténetben olyan legendának számító játékosra, mint amilyen Kopa volt, több hazai sajtóorgánum is úgy hivatkozott, hogy "Elhunyt Puskás korábbi csapattársa". Kopa jóval több volt annál, minthogy a egyszerűen csak Puskás viszonylatában hivatkozzunk rá, ő volt ugyanis a francia futball első igazi világklasszisa. 1956 és 1959 között minden évben ott volt a neve, az Aranylabda szavazás első három helyezettje között, és 1958-ban el is nyerte a futball legrangosabb egyéni díját. 1958-ban a VB All-Star csapatába is beválasztották, valamint 1961-ben ő lett az év legjobb francia játékosa is. A World Soccer magazin, valamint a FIFA is beválasztotta minden idők 100 legjobb élő labdarúgója közé, de páratlan életművét Golden Foot díjjal és UEFA kitüntetéssel is elismerték. Továbbá megkapta a Becsületrend lovagja állami kitüntetést is. 

Címkék: Gyász
https://focitori.blogstar.hu/./pages/focitori/contents/blog/36336/pics/lead_800x600.jpg
Gyász
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?