Portugália-Magyarország: Történelmi áttekintés

Tibor Kálovics

A történelem alapján nincs túl sok esélye a mieinknek az Európa bajnok ellen, még szerencse, hogy a história helyett majd Gera Zoltánék teljesítménye határozza meg a mai meccs eredményét. 

A két ország először, 1926-ban karácsonykor mérkőzött meg a két ország egymással, és 3:3-as döntetlen született Portugáliában. A meccs magyar "hőse" Holzbauer József volt aki két gólt szerzett. A '30-as évek két mérkőzése furcsa képet fest: Magyarország hiába tartozott a világ elitjébe, a Portugáloknak még gólt sem tudta lőni az Európa hírű támadók. 1933-ban 1:0-ás, 1938-ban pedig 4:0-ás győzelmet aratott ellenfelünk. (Utóbbi győzelem értékét az adja számukra, hogy a mieink 5 hónappal később VB döntő játszottak.) 

1956-ban még a forradalom előtt látogatott Portugáliába az "Aranycsapat" és ismét meglepő eredmény született: A magyarok hiába vezettek Lantos Mihály és Kocsis Sándor góljaival, végül 2:2-vel zárult a mérkőzés. Az egyik leghíresebb magyar-portugál meccset az 1966-os VB-n rendezték. Az Old Traffordon rendezett mérkőzés egy világbajnoki csoportmeccsként funkcionált, két a győzelemre is esélyes válogatott között. (Tegyük hozzá, hogy a brazilok is ebben a kvartettben kaptak helyet!) A meccs pocsékul indult a magyarok számára, hiszen Augusto góljával a portugálok 1 perc után vezetést szereztek. Bene Ferenc révén válogatottunk még az első félidőben egyenlíteni tudott, ám Augusto szinte azonnal meglőtte a második gólját. A meccset végül Torres döntötte el az utolsó percben. A vereség ellenére végül a magyar csapat is továbblépett a csoportkörből. 

Az 1983-as portugáliai mérkőzésről nem sok feljegyzés maradt, ez nem is lehet véletlen, hiszen a csapatok 0:0-ával zárták azt a találkozót. A portugál csapat először 1998-ban egy Európa bajnoki selejtezőn látogatott Magyarországra. A meccset a mieink kezdték jobban, és Horvát Ferenc góljával sikerült is megszerezni a vezetést. Az ellenfél oldalán olyan sztárok játszottak, mint Luis Figo, Rui Costa vagy a kapus Victor Baia, ám mégis Sa Pinto volt az aki villogott, a korábbi Sporting támadó duplájával az ellenfél megfordította a meccset, Rui Costa pedig bevitte a kegyelemdöfést. '99 októberében a selejtezőkör utolsó fordulójában még matematikai esélye volt a csapatunknak a pótselejtezőre ,ám ez a pályán nem érvényesült. A luzitánok Pauleta kiállítása miatt emberhátrányban játszottak 50 percen keresztül, ennek ellenére sima 3:0-ás győzelmet arattak. (Joao Pinto, Abel Xavier, és Rui Costa talált be.) Aki hallotta Lendvai Miklós keserű nyilatkozatát a mérkőzés után az látleletet kaphatott a '90-es évek magyar futballjának nyomorúságos helyzetéről. 

10 évvel később, a 2010-es világbajnokságra való kijutás volt a tét a válogatottak számára. A mieink bizakodva várhatták a találkozót, hiszen a kijutásra való esély még megvolt 2009 szeptemberében. ("Hála" az egyenletlen sorsolásnak.) A meccsek azonban megint kijózanító pofonnal jártak. A Puskás Stadionban annak is "örülhettünk", hogy egyetlen Pepe gólon kívül nem változott az eredmény, az idegenbeli meccs azonban még durvább eredményt hozott. A válogatottak között gyakorlatilag osztálykülönbség volt, és bár a 75. percig csak 1:0 volt az állás, lehetett látni, hogy nincs sok esélye a mieinknek. Az utolsó 10 percben aztán Simao Sabrosa meglőtte a második gólját, és a frissen honosított Liedson is betalált, mi pedig megint fölébredtünk egy álomból. 

Annyi sikertelenség után aztán tavaly az EB-n végre nekünk is jutott egy kis sikerélmény. Hihetetlen volt, de úgy rendezték meg a két csapat meccsét a csoportkör utolsó fordulójában, hogy Magyarország már továbbjutott, Portugália pedig még győzelem nélkül állt. Ezen a meccsen aztán bebizonyosodott, hogy a magyar válogatott méltán volt ott Európa legjobb 24 csapata között. Aki látta sohasem felejti sem a mérkőzést, sem az országszerte tartott ünneplést az eredmény láttán. A történelmi hűség kedvéért azért leírom: A magyar csapat 3-szor is vezetve, Gera Zoltán góljával, valamint Dzsudzsák Balázs duplájával 3:3-as döntetlen játszott a tornát később megnyerő Portugáliával szemben. (Náluk Cristiano Ronaldo duplázott, és Nani is betalált.) 

A történelem tehát nem a mi oldalunkon van, ám ezen a meccsen csakis az ellenfél veszíthet. Ha a mieink olyan elánnal játszanak mint Lyonban, akkor az eredmény (szinte) másodlagos lesz a szurkolók szemében. A mérkőzés 20 óra 45 perckor kezdődik, a találkozót az M4 közvetíti. Hajrá Magyarok!!! 

Címkék: Válogatott
https://focitori.blogstar.hu/./pages/focitori/contents/blog/36540/pics/lead_800x600.jpg
Válogatott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?