Juventus-Monaco történelmi áttekintés

Tibor Kálovics

A BL elődöntőjében érdekes összecsapásnak ígérkezik a remek védelemmel rendelkező "zebrák", és a kiváló támadókat a soraikban tudó, hercegségiek küzdelme. Amíg az első mérkőzésre várakozunk, tekintsük át a két csapat eddigi közös történetét. 

Legendás játékos a két csapatban: Bár Thierry Henry is magára öltötte mindkét csapat mezét, mégsem őt választottam, hiszen a francia válogatott történetének legeredményesebb gólszerzője inkább az Arsenalban villogott. (Monacói teljesítményére persze így sem lehetett panasz, a Juventusos fél évét viszont felejtsük el.) David Trezeguet viszont mindkét csapatnál igazi klubikonnak számít. A kiváló csatár 1995-ben került Monacóba, és az első két szezonjában még csak epizodistának számított. 1997-ben tagja volt a bajnokcsapatnak, de a '97/98-as szezon elején változtak meg a dolgok vele kapcsolatban. Méltó ékpárja lett Henrynak, és a szezon végén 18 bajnoki góllal zárt, valamint fontos szerepet játszott a Monaco remek BL szereplésében is.(A Manchester  United ellen például továbbjutást érő gólt szerzett Angliában.) A Monaco csapatából lett válogatott, és innen is válogatták be az 1998-as VB-re és a 2000-es EB-re is. (Utóbbi torna fináléját ő döntötte el.) 2000-ben bajnoki címmel, és 22 góllal köszönt el a hercegség csapatától. A Juventushoz szerződött, és a szurkolók már első évben megszerették a gólerős franciát. 2002-ben nyerte első bajnoki címét Torinóban, a szezon során 24 góljával ő lett a Serie A gólkirálya is. (A BL-ben 8 további gólt szerzett.) 2003-ban ismét bajnok lett  a "zebrákkal", ám az elveszített BL finálé miatt (ahol büntetőt hibázott) csalódottan zárhatta a szezont. 2005 és 2008 között bombaformában játszott,2005-ben az ő góljával nyerte meg csapata a bajnokságot (amelyet elvettek, ), majd 2006-ban ismét 20 gól fölött zárt. Trezeguet a Serie B-be is követte a Juventust, ahol oroszlánrészt vállalt a feljutásban, majd 20 góllal zárta az első osztályba visszatért "Öreg hölgy" következő szezonját is. Utolsó két torinói szezonjára rányomta a bélyegét a sérülékenysége, és végül 2010 augusztusában a spanyol Hercules csapatához távozott. 2014-ben vonult vissza a profi futballtól.


Egymás ellen: Először az 1997/98-as szezon elődöntőjében találkoztak a felek. A Juventus egyértelmű esélyese volt a találkozónak, és ezt a "zebrák" már az első meccs során is igazolták. Alex Del Piero óriási meccset játszott a torinói odavágón, és mesterhármasának is köszönhetően 4:1-es Juvetntus győzelmet lehetett elkönyvelni. (A Monaco gólját da Costa, a Juve 4. gólját pedig Zidane szerezte.) A visszavágón Del Piero ismét betalált, ráadásul Amoruso is gólt szerzett, így a Juventus hamar kényelmes helyzetben találta magát. A Monaco azért hajtott a becsületért, és 3:2-es győzelemmel búcsúzott Európától. (A '99 januárjában Torinóba igazoló Henry is betalált többek között.)

A két csapat 2014/15-ös szezonban látott negyeddöntős párharca már koránt sem volt ennyire élvezetes. Torinóban egy véleményes szituáció után megítélt büntetőt váltott gólra Vidal, Monacóban pedig még csak gól sem esett, így a Juventus minimális előnnyel jutott tovább. 
Címkék: Bajnokok Ligája
https://focitori.blogstar.hu/./pages/focitori/contents/blog/37419/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?