Szabics Imre, mint legenda

Tibor Kálovics

A hét egyik legnagyobb híre volt, hogy a korábbi kiváló csatárt beiktatták a Sturm Graz legendái közé. Van azonban egy másik árnyalata is ennek a dolognak, amely kicsit olyannak tűnik, mintha az osztrák klub így kérne bocsánatot korábbi játékosától. 
Nagyszerű dolog, mikor egy magyar játékost elismernek egy külföldi csapatnál, és bár a grazi csapat ma már nem olyan tényező Európában mint a 2000-es évek elején, mindenképpen óriási fegyvertény Szabics Imre számára, hogy korábbi csapatának Hall of Fame-jébe válogatták be. Ez a tény mutatja, hogy mennyire is elismerik Imre, a klubért tett szolgálatait. És bizony van is mit. A XXI. század egyik legjobb magyar játékosa 1999 és 2003 valamint 2010 és 2013 között szolgálta a grazi csapatot, amelynek több jelentős sikeréből is kivette a részét. 2011-ben bajnoki címet nyert csapatával, de játszott kupadöntő (2002) is a Sturm színeiben, valamint tagja volt a gárda BL (1999/2000, 2000/01) és EL (2011/12) csoportkörben is. A beiktatás, valamint a tény, hogy Szabics  helyt kapott a csapat edzői stábjában tehát azt mutatja, hogy a klubnál nagyon is megbecsülik Imre személyét és munkáját. Viszont nem volt ez mindig így!


Szabics 2013 októberében, szezon közben vonult vissza Grazból, elmondása szerint a klubvezetéssel való konzultáció után, mondván a vezetés fiatalítani akar, és neki kevesebb lehetősége lesz Grazban játszani. Mondjuk ki a klubvezetés visszavonultatta, ám mivel ő mehetett volna máshova is, és maradni akart, így az, hogy 32 évesen visszavonult nem írható senki számlájára. (Mondjuk a románok ellen szüksége lett volna a magyar válogatottnak egy formában, és játékban lévő Szabics Imrére.)
 Volt azonban egy másik affér Szabics és a klub között, ami viszont jóval nagyobb hatással volt Imre karrierjére. A csatár fergeteges formában játszott a 2002/03-as szezonban. Csak a bajnokságban 11 gólt és 6 gólpasszt jegyzett július és április között. Formájával több nagyobb csapat figyelmét is felhívta, ő pedig mivel előrébb szeretett volna lépni, értelemszerűen tárgyalni kezdett. Ezzel kivívta a grazi klubvezetők ellenszenvét, akik elérték, hogy Szabics a bajnokság utolsó 9 fordulójában egy másodpercet ne játszhasson a Sturm csapatában. Imre akkoriban tárgyalásban volt a Nürnberg csapatával, és szinte biztosnak tűnt a szerződése, ám a gárda lemondott róla, mivel nem volt játékban több hónapon keresztül klubszinten. A játékos (Aki egyébként mellőzése ellenére is remekelt nemzeti színekben: A svéd olimpiai csapatnak 4, a luxemburgi felnőtt válogatottnak pedig 2 gólt rúgott.), így kénytelen volt az FTC csapatában edzeni, úgyhogy tudta se fizetésre, se játékra nem számíthat Grazban, ahol "cserébe" jó teljesítményéért igyekeztek ellehetetleníteni. Végül Szabicsnak sikerült elszerződnie Ausztriából, mégpedig a Stuttgart csapatába, ahol fantasztikus szezont sikerült teljesítenie, majd mikor visszaszerződött a Sturm csapatába (és 2 góllal tért vissza régi-új gárdájába), az első grazi időszak lezárásának emléke már talán el is múlt számára. 

Címkék: szubjektív
https://focitori.blogstar.hu/./pages/focitori/contents/blog/37506/pics/lead_800x600.jpg
szubjektív
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?