Francesco Totti legnagyobb sikereinek felidézése

Tibor Kálovics

A hét bombahíre volt a futballvilágban, hogy Xabi Alonso valamint Philipp Lahm után az európai futball újabb korszakos egyénisége vonul vissza a szezon végén. A kiváló olasz támadó azon "utolsó mohikánok" közé tartozik, aki visszavonulásáig hű maradt egyetlen profi klubjához. Minden idők legnagyobb AS. Roma játékosa 1992-ben kezdte csodás pályafutását, amely során 2017-ig szolgálta ugyanazt a csapatot. A legendás játékos pályafutását 25-30 sorban felidézni lehetetlen, erre nem is teszek kísérletet, viszont a legnagyobb sikereiről azért írnék néhány sort.

1992-2017: Minden idők legeredményesebb Róma játékosa, akinél senki sem játszott több meccset a csapat színeiben: Totti immáron negyedszázados pályafutása során idáig 783 tétmérkőzést játszott a Rómában, amelyeken 307 gólt szerzett. 

1996: U21-es Európa-bajnok: Totti korosztályos szinten is roppant sikeresnek számított, hiszen szerepelt U18-as és U16-os Európa-bajnoki döntőben is. (Olaszország mindkettőt elveszítette.) Élete első 20 évének legnagyobb sikerét azonban ez a tornagyőzelem jelentette. Francesco 20 éves korára már meghatározó tagja volt a Rómának is, és a meccssorozaton is fontos szerepet kapott. A döntőig vezető úton 1 gólt szerzett, ő döntötte el a franciák elleni elődöntőt. A fináléban kezdőként lépett pályára a házigazda spanyolok ellen, és 74 percet töltött a pályán. Az olaszok végül kettős emberhátrányuk ellenére megnyerték a tornát, büntetőpárbajt követően. Totti olyan játékostársakkal ért fel anno a kontinens csúcsára,mint Alessandro Nesta, Fabio Cannavaro és Christian Panucci. 

1999,2007,2014: A Serie A "gólpasszkirálya":
Mi sem jellemzőbb Totti korszakos egyéniségére, minthogy 3 évtizedben is akadt olyan idény, amikor ő volt "a legönzetlenebb játékos" a SerieA-ban. Utolsó szezonjában 10 asszisztot osztott ki. 

2000,2003:
Az év játékosa a SerieA-ban: Ötször választották meg a liga legjobb olasz játékosának (Legelőször 2000-ben, legutoljára 2007-ben. 1999-ben pedig ő lett a liga legjobb fiatal játékosa.), kétszer azonban a teljes mezőnyben sem találtak nála jobb játékost. 


2000: Európa-bajnoki ezüstérem: Totti 1998-ban debütált a válogatottban, és szinte azonnal meghatározó szerepet kapott Dino Zoff szövetségi kapitánytól. Az első két csoportmérkőzésen kezdőként kapott lehetőségét, és Belgium ellen győztes gólt szerzett. A házigazdák elleni meccsen azonban összeszedett egy kisebb sérülést, és az utolsó csoportmeccset kihagyni kényszerült. Az egyenes kieséses szakaszban azonban szinte minden Francesco Totti teljesítményéről szólt. Románia ellen góllal tért vissza, a hollandok elleni büntetőpárbajba torkolló mérkőzésen egy máig legendás büntetővel járult hozzá a Squadra Azzura továbbjutásához. A fináléban gólpasszt adott Delvecchionak (Egy másik Róma legendának.), és bár az olaszok elbukták a finálét, mégis Tottit választották meg a finálé legjobbjának. 
2001: Bajnoki cím a Rómával: A "farkasok" csapatával többször is bajnoki cím közelébe került, ám "csak" egyszer ért fel imádott csapatával a csúcsra. (Összesen 8-szor végzett ezüstérmes helyen a gárdával.2002-ben, 2008-ban és 2010-ben is az utolsó fordulóig voltak harcban a Scudettoért.) Az EB után Tottit már a világ legjobbjai között tartották számon, és  ő meg is felelt a vele szembeni elvárásoknak. A szezont góllal kezdte, és minden addiginál több gólt szerzett a Serie A küzdelmeiben (13-at). A Róma azonban sok döntetlent játszott, és a Juventus elleni küzdelem végül az utolsó fordulóban dőlt el. A Parma elleni szezonzárón Totti kiválóan játszott, és ismét gólt szerzett, főszerepet vállalva csapata 3:1-es sikerében. 

2001 és 2007 Szuperkupa győzelem: Az alábbi sikerek mellett lábjegyzet ennek a serlegnek az elhódítása, de ezek is többé teszik Totti dicsőséglistáját. A bajnoki cím megnyerésének évében a Fiorentina volt a Róma ellenfele. A Stadio Olimpicoban tartott mérkőzésen 3:0-ás fővárosi győzelem született. A fináléban Francesco az utolsó gólt szerezte. 2007-ben az Internazionale volt a Róma ellenfele, és De Rossi góljával győzött a csapat. 
2006: Világbajnoki cím Olaszországgal: Totti nem a legjobb előjelekkel vágott neki a világbajnokságnak, hiszen amellett, hogy dicstelenül zárta a németországit megelőző két tornát, (A VB-n kiállították, az Eb-n pedig Poulsen leköpése miatt eltiltották.) de súlyos sérülése miatt még a világbajnoki szereplése is veszélybe került. A VB-n valamennyi mérkőzésen a kezdőcsapatban kapott szerepet, és még az sem zökkentette ki a formájából, hogy az amerikaiak ellen is összeszedett egy kisebb sérülést. A világbajnokság során 1 gólt szerzett, az ausztrálok elleni nyolcaddöntőben büntetőből volt eredményes. A franciák elleni megnyert döntőben 61 percet töltött a pályán. A világbajnoki döntőt követően lemondta a válogatottságot. Címeres mezben 58 mérkőzésen szerepelt és 9 gólt szerzett. 
2007: Gólkirály a SerieA-ban és Európai aranycipős: 2002 és 2008 között élte leggólerősebb korszakát, ebben az időben szinte elképzelhetetlen volt, hogy más legyen a Róma házi gólkirálya. A 2003/04-es idényben 20 gólig jutott, és akkor azt lehetett hinni, hogy ez is lesz karrierje csúcsa, ám végül nem lett igaza a kételkedőknek. A világbajnokság utáni idény során ugyanis nem kevesebb, mint 26 gólt szerzett. Többet, mint bárki más a SerieA-ban és többet mint bárki Európa élbajnokságaiban, így az Aranycipő is az övé lett. Szezonja érdekessége, hogy mesterhármast nem szerzett. (Első tripláját 2009-ben a Bari ellen lőtte a bajnokságban.) Legemlékezetesebb meccsét az Inter ellen játszotta, ahol az utolsó 5 percben szerzett két gólt, főszerepet vállalva a bajnokcsapat egyetlen vereségében. 
2007,2008: Olasz kupagyőzelem a Rómával: Pályafutása során hét alkalommal jutott el a Rómával a kupasorozat fináléjáig, és kétszer megadatott neki, hogy csapatkapitányként fölemelje a serleget. 2005 és 2008 között az Internazionale és a Róma csapatai kisajátították a kupadöntőt (Plusz 2010-ben is ez a párosítás csapott össze a döntőért.), és Totti mindkét esetben a milánóiak ellen vezette győzelemre csapatát. A 2006/07-es szezon során 1 gólt szerzett a döntőig vezető úton, majd rögtön az első percben bevette Francesco Toldo kapuját a finálé első meccsén. A Róma már az első 90 perc során eldöntötte a kupa sorsát, hiszen 6:2-es győzelmet aratott, amelyet az Inter nem tudott behozni a visszavágón (2:1-re nyertek a kék-fehérek.) 1 évvel később a kupadöntőig vezető úton 3 mérkőzésen játszott, és 3 gólt szerzett. A fináléban sérülés miatt nem léphetett pályára, a Róma azonban nélküle is 2:1-es győzelmet aratott. A trófeát azonban nem vehette át más Giorgio Napoletánótól, mint maga Francesco Totti. Címkék: legendák
https://focitori.blogstar.hu/./pages/focitori/contents/blog/37927/pics/lead_800x600.jpg
legendák
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?