Mi lett a magyar-olasz hőseivel?

Tibor Kálovics

Napra pontosan 10 éve, hogy Várhidi Péter válogatottja legyőzte az uralkodó világbajnokot. Lássuk mi történt azóta a játékosokkal! 

2007 nem volt éppen a magyar futball legszebb éve: kiütéses vereség Norvégiában, blamázs Ciprus és Moldova ellen, és dicstelen hatodik hely a selejtezőcsoportban lett ennek az évnek a mérlege. Volt azonban egy mérkőzés, amelynek bár semmilyen tétje nem volt, mégis jó szívvel emlegetünk. Akkoriban a sajtóban sikeresnek ítélték Várhidi Péter fiatalítását, ám sem a kapitány, sem a pályára lépők többsége nem tudta befutni azt az utat, amit akkor jósoltak neki. 

Fülöp Márton: Kétségtelen, hogy Fülöp Marcié a legtragikusabb történet az egész válogatottból. A kiváló kapus a sikert követően első számú kapus lett a Sunderlanbdben, majd védett a Manchester Cityben is három mérkőzésen, de a West Bromwich mezét is magára öltötte. 2011-ig vetélkedett a válogatott első számú kapusa címért, ám nem tudta növelni válogatottságai számát. 2013-ban leukémiát diagnosztizáltak nála, és bár megpróbálkozott a visszatéréssel, ez nem sikerült neki. 2015. november 12-én, tragikusan fiatalon hunyt el a norvég-magyar mérkőzés előtt. 

Vass Ádám: Minden idők legfiatalabb magyar válogatott labdarúgójaként debütált Várhidinél, és nagy jövőt jósoltak neki a szakemberek. A Bresciaban nem is futballozott rosszul, de öt év után Belgiumba igazolt. 2014-ben debütált az NB1-ben, azóta is az MTK játékosa. A válogatottban 2008 óta nem került számításba.

Vaskó Tamás: Újpestről került be a válogatottba, és egy olaszországi, valamint egy angliai kölcsönjátékot leszámítva 2010-ig hű is maradt a megyeri útiakhoz. Azóta igazi vándormadárnak számít: megjárta a Videotont, a Kecskemétet,a Mezőkövesdet, a Puskás Akadémiát is. Jelenleg a Vasas játékosa. Tagja volt a Videoton első bajnokcsapatának. 2009-ben volt utoljára válogatott. 

Juhász Roland: Az akkori válogatott egyik legnagyobb sztárjának számító ex-csatár pályafutása későbbi szakaszában is jelentős karriert futott be. 2012-ig játszott az Anderlechtben, ahol három bajnoki címet szerzett. 2013-ban szerződött a Videotonhoz, jelenleg ő a székesfehérváriak csapatkapitánya. 2015-ben harmadszor is magyar bajnok lett, korábbi két sikerét még az MTK-val érte el. A válogatottságot az Európa-bajnokság után mondta le, 95-ször ölthette magára a címeres mezt. 

Szélesi Zoltán: Az újpestiek legendája a mérkőzést megelőzően szerződött Franciaországba, majd 2010-ben tagja volt a DVSC triplázó és BL-ben szereplő csapatának. Pályafutása utolsó éveiben visszatért Újpestre, de a Puskás Akadémia játékosaként vonult vissza 2015-ben. Visszavonulását azután jelentette be, hogy Litvánia ellen 40. alkalommal játszott a válogatottban. 2017-ben ő az U17-es válogatott szövetségi kapitánya, csapatával negyeddöntőt játszott az Európa-bajnokságon. 

Vanczák Vilmos: Bármennyire is sikeres karriert futott be Magyarországon, néhány évtized múlva már lehet, hogy csak úgy emlékeznek rá az emberek, mint akit Messi lekönyökölt. 2007-ben szerződött a Sionhoz, ahol három kupát nyert, és amely csapatban közel 300 mérkőzést játszott. 2016-ban igazolt haza a Puskás Akadémiához. A válogatottban 79-szer lépett pályára, az Eb-selejtezők után került ki végleg a keretből.

Dzsudzsák Balázs: Az olaszok elleni teljesítményének is köszönhette korunk leghíresebb magyar futballistája, hogy a PSV leszerződtette. Eindhovenben 2011-ig alapembernek számított, és tagja volt a klub bajnokcsapatának is, valamint Európa-klasszissá érett. Ő mégis az Anzsihoz igazolt, ahonnan a Dinamo Moszkvába szerződött. A klubváltásoknál megkérdőjelezhető döntéseit azzal folytatta, hogy 2015-ben a Bursasporhoz, 2016-ban pedig az Al-Vahdahoz szerződött. Bármennyire is botrányosak a klubváltásai, a válogatottban korszakos egyéniségnek számít. Eddig 89-szer szerepelt a nemzeti csapatban, amelynek évek óta ő a csapatkapitánya. Az Európa-bajnokságon a magyar csapat egyik legjobbjaként bizonyította valós tudását. 

Tőzsér Dániel: Bár a középpályásként bevethető Tőzsér pályafutására nem lehet panasz, mégis a magyar futball egyik örök ígéreteként marad meg emlékezetünkben. A Genk játékosaként 2011-ben bajnokságot nyert, és a Bajnokok Ligájában is szerepelt. Ami elég volt Belgiumban, az nem volt elég Olaszországban és Angliában, ugyanis sem a Genoa, sem a Watford játékosaként nem tudta megismételni genki teljesítményét. 2016 óta ismét nevelőegyesületében, a Debrecenben játszik, amelynek immáron csapatkapitánya is. Tehetségéhez mérten kevésszer, 31-szer szerepelt a válogatottban, utoljára a Freör-szigetek elleni Eb-selejtezőn 2015-ben. 

Priskin Tamás: 2006 és 2011 között gyakorlatilag megjárta Anglia másodosztályú csapatainak felét, legemlékezetesebb teljesítményének az Arsenal elleni győztes gólját nevezhetjük, melyet az Ipswich Town játékosaként lőtt. Játszott Oroszországban, Ausztriában és Izraelben is, mielőtt 2014-ben hazatért a Győrbe. 1 szezon is jó ajánlólevélnek számított a Slovan Bratislavahoz, amellyel kupát nyert a legutóbbi szezonban. Nyár óta a Ferencváros játékosa. A válogatottból 2005 óta kirobbanthatatlan, eddigi 60 mérkőzésén 17 gólt szerzett, a legemlékezetesebbet a norvégok elleni Eb-pótselejtezőn. Ott volt a franciaországi Európa-bajnokságon is. 

Hajnal Tamás: A kiváló irányító sem tudta befutni a neki jósolt karriert. Nagyszerűen játszott a Karlsruhéban, majd 2010-ig a Borussia Dortmundban sem lehetett rá panasz. Götze feltűnését követően gyakorlatilag nem maradt hely neki a dortmundiaknál, így előbb Stuttgartba, majd Ingolstadtba szerződött. 2015 óta a Ferencváros játékosa,bajnok és kupagyőztes a zöld-fehérekkel. A válogatottban 59. és utolsó meccsét Amszterdamban jelentette az 1-8 során, de csak tavaly mondta le végleg a válogatottságot. 

Gera Zoltán: A XXi. század legnagyobb magyar futballistája volt az, aki tényleg Európa-klasszissá tudott válni az elmúlt 20 év játékosai közül. 2008-ig játszott a West Bromwichban, ahonnét a Fulham vitte el. Londonban pályafutása legnagyobb éveit futotta: 2009-ben az év gólját lőtte a Manchester Unitednek, majd 2010-ben igazi vezéralakja volt az Európa Liga finálét játszó gárdának. 2011-ben tért vissza Birminghambe, ahol 2014-ig futballozott, igazi közönségkedvencként. Nem véletlenül illették Angliában a "Magic Magyar" becenévvel. 2014-ben igazolt haza a Ferencvároshoz, amellyel két kupát és egy bajnokságot nyert. 38 évesen is jó formában futballozik, a válogatottban 97 meccsen játszott eddig, amelyeken 28 gólt szerzett. Az Európa-bajnokságon Portugália ellen talált a kapuba. 

Balogh János: Nem játszó tartalék volt a találkozón, és csak egyszer szerepelt a válogatott ellen, amikor Törökország ellen Várhidi Péter becserélte. 2008 és 2011 között a Hearts első számú kapusának számított Skóciában, ám miután kiszorult a kezdőből, ő Nyíregyházára igazolt. Jó formában védett, és Pintér Attila is behívta a válogatott keretébe, de nem bizonyíthatott újra. 2015-ben visszaigazolt a Debrecenhez, ahonnét 2017-ben vonult vissza. 

Csizmadia Csaba: Az erdélyi származású játékos 2007 és 2009 között az osztrák Mattersburg csapatát erősítette, majd olaszországi és horvátországi kitérőt követően a Ferencvároshoz igazolt. Két évet töltött az FTC-ben,ahonnét a Gyírmóthoz majd a Pápához került. Jelenleg a Budafokban játszik.  Csak Várhidi Péternél volt válogatott, nála viszont 12 alkalommal is. 

Feczesin Róbert: A találkozó győztes gólját szerző játékos 2007-ben igazolt a Bresciahoz, ahol 2012-ig vették számításba. 2009 és 2010 között a Debrecenben játszott kölcsönjátékosként, és valamennyi magyar trófeát megnyerte egy szezonon belül, és szerepelhetett a Bajnok Ligájában is. Az Ascoli és a Padova után 2014-ben igazolt haza és lett a Videoton játékosa. A "Vidiben" 2015-ben magyar bajnok lett, majd meglepő módon 2017 elején Koreába igazolt. A válogatottban 11 meccsen játszott.

Buzsáky Ákos: Az utolsó magyar játékos aki nemzetközi kupát nyert (2003-ban játszott a Porto UEFA kupagyőztes gárdájában.) 2005 és 2012 között megjárta a QPR-t a Plymoutht, a Barnsleyt és a Portsmouth-t is, de csak a QPR játékosaként jutott el az angol élvonalba. 2013-ban szerződött Magyarországra, a Ferencvároshoz, ahol 2015-ben kupagyőzelemmel fejezte be pályafutását. 2012-ig volt válogatott, 20 alkalommal. 

Leandro de Almeida: A Brazíliában született játékos 2009-ig volt oszlopos tagja a debreceni sikercsapatnak, amely az ő góljának köszönhetően is abszolválta sikerrel a BL-selejtezőköreit. 2010-ben az Omnia Nicosiához igazolt, ahol 2015-ig játszott. 2015 óta ismét régi sikereinek helyszínén a Ferencvárosban játszik, ahol kupagyőzelmeket és bajnoki címet szerzett. 2015-ben Görögország ellen volt utolsó, 16. alkalommal válogatott. 

Filkor Attila: Papíron viselte mindkét milánói sztárklub mezét is, de csak egyetlen Inter mezben lejátszott tétmeccset tud felmutatni. Kölcsönjátékosként 8 alacsonyabb osztályú olasz csapatban fordult meg a francia Châteauroux mellett. 2015-ben hazaigazolt, de sem az Újpestben, sem a Gyirmótban nem tudott meghatározó szerepet játszani. Hat meccset játszott a válogatottban, valamennyit Várhidinél. 

Halmosi Péter: Előbb a Plymouth, majd a Hull City peremembere lett, de utóbbi csapattal legalább játszott a Premier Leaguben is. 2010-ben került vissza nevelőegyesületéhez a Haladáshoz, ahol az elmúlt 7 évet is töltötte. A múlt héten azonban kitették az első csapat keretéből. Összesen 35-ször játszott a magyar válogatottban, utoljára 2013-ban.

Pintér Ádám: Bár Várhidi Péter behívta, nem lépett pályára, így csak 2010-ben debütálhatott a nemzeti csapatban. 2010-ben hagyta el az MTK-t és a spanyol Zaragózához igazolt. Spanyolországban 3 évig számított kiegészítőembernek, majd Oroszország és Görögország érintésével a Ferencvároshoz igazolt. Idén januárban a német Fürthöz szerződött. Eddig 26-szor volt válogatott, szerepelt az Eb-n is. 

Tóth Balázs: A védekező középpályás 2007-ben igazolt Genkbe, ám a csapat bajnoki címével végződő szezonját kölcsönben a holland Venlonál töltötte. 2011-ben igazolt a Videotonhoz, ahol hasonlóan járt, mivel a 2014/15-ös idényben a Puskás Akadémiában szerepelt kölcsönjátékosként. 2015-ben vonult vissza a labdarúgástól. 34-szer volt válogatott, utoljára 2010-ben. 

Várhidi Péter: Érthetetlen, hogy a korábbi szövetségi kapitány 9 éve miért nem kap az ő szintjének megfelelő edzői munkát. 2008 márciusában váltották le, majd rövid ideig irányította az olimpiai válogatottat is. Azóta csak alacsonyabb osztályú gárdákat irányított. 

Címkék: Válogatott
https://focitori.blogstar.hu/./pages/focitori/contents/blog/41539/pics/lead_800x600.jpg
Válogatott
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?