Mi lett a 2004-es görög hősökkel?

Tibor Kálovics

Cikkünkben felidézzük, hogy mi lett a portugáliai Európa-bajnokságon aranyérmet szerző játékosokkal. 

Hihetetlen, hogy már 13 éve történt meg a sporttörténelem egyik legnagyobb meglepetése. Görögország 2004-es Eb-győzelmét olyan sportcsodákkal lehet egy lapon említeni, mint az amerikai hokiválogatott 1980-as győzelme a szovjetek ellen, vagy Argentína sikere a 2004-es olimpia kosárlabdatornáján. A görögök csodáját szokás egy lapon említeni Dánia 1992-es tornagyőzelmével, ám amíg a dánoknál két világklasszis (Peter Schmeichel és Brian Laudrup) is a csapat tagja volt, addig a helléneknél maximum néhány Európa-klasszis alkotta a csapatot. 

A siker fő letéteményese a szenzációs görög védelem mellett a korszakos edzőzseninek számító Otto Rehagel valamint a csapatszellem volt. Az, hogy a görögök nem esélytelenek a csoportban már a selejtezők után is látszott, hiszen madridi győzelmükkel csoportelsőként jutottak tovább Spanyolország ellen, és három görög csapat is ott volt a 2003/04-es Bajnok Ligája főtábláján. (Szereplésüket azért ne minősítsük sikeresnek.) 

Az Európa-bajnokságon kevés esélyt adtak arra, hogy Spanyolország, Portugália és Oroszország mellett labdába rúghatnak a görögök, de ők Portugália legyőzésével sokkolták a világot, Spanyolország elleni pontszerzésüket követően pedig elég volt egy gólt rúgniuk az oroszoknak és így is továbbjutottak. Az egyenes kieséses szakaszban aztán Franciaország, Csehország és Portugália is meghajolt a görög válogatott előtt a világ pedig egy csodával lett gazdagabb.

Meglehetősen negatív volt a görögök győzelmének megítélése, de úgy gondolom, hogy erről legkevésbé a görög csapat tehetett. Ők azt játszották amit tudtak, és egy jottányival sem többet: nem álltak neki támadni sztárcsapatokkal szemben, hanem beálltak védekezni és amikor kellett, akkor meglőtték a gólt. És különben is annak a csapatnak a végső győzelme, amely továbbjutott egy erősebb csoportból, kapott gól nélkül verte Franciaországot, Csehországot és Portugáliát annak a végső győzelme minden csak nem érdemtelen. 

Mint már említettem ezt a győzelmet Görögország igazi sztárok nélkül érte el ezt a sikert. (A leghíresebb görög labdarúgót Zikost például Rehagel fegyelmezetlenség miatt ki sem vitte Portugáliába.)  Olyan játékosokkal akik ugyan Európa erősebb bajnokságaiban játszottak, de meghatározó játékosnak erős túlzás volt őket nevezni. És a győzelmet követően sem változott a helyzet. 

Görögország győzelme egyszeri és megismételhetetlen volt és az aranygeneráció napjai szinte egyik napról a másikra leáldoztak. Nem jutottak ki a világbajnokságra, a következő Eb-n három vereséggel kiestek, 2010-ben pedig szintén nem jutottak tovább a világbajnoki csoportból. Ez a generáció azonban ugyanúgy nemzeti hősnek számít a mai napig Görögországban, és gyakorlatilag kitaposta az utat azok előtt, akik 8 között voltak 2012-ben az Eb-n és 2014-ben 16 közé jutottak a világbajnokságon. 

Antonios Nikopolidis (Panathinaikos): A legendás őszhajú kapus sorsa már 2003 őszén megpecsételődött csapatánál, és az utolsó félévben már nem is védett a bajnokcsapatban a klubvezetéssel való vitája miatt. Az Olimpiakos kapva-kapott a hálóőr távozásán, és szerződtette Nikopolidist. Pireuszban a következő 7 évben 6 bajnoki címet nyert, majd 2011-ben visszavonult. Utolsó szezonjában Megyeri Balázs volt a riválisa a posztján. A válogatottól 2008-ban búcsúzott. Jelenleg a görög U21-es válogatott szövetségi kapitánya.

Giourkas Seitaridis (Panathinaikos): Abban a tudatban kezdte a kontinensviadalt, hogy a firss Bl győztesben szerepel a következő szezontól. Portóban ugyan alapember volt és tagja volt az utolsó Világkupát megnyerő csapatnak is, ám a következő szezonban a Dinamo Moszkvához szerződött. 1 évvel később továbbállt az Atletico Madridhoz, ahol 2009-ig peremembernek számított. 2009-ben visszatért a Panathinaikoshoz ahonnét 2013-ban vonult vissza. Pályafutása utolsó éveiben súlyos sérülések gyötörték. 2012-ig szerepelt a válogatottban, (2008-ban az Eb-n, 2010-ben a világbajnokságon), 72 mérkőzésen 1 gólt szerzett. Nekünk fájó, hogy azt pont Magyarország ellen. A görög győzelemmel záruló Eb-n a legemlékezetesebb megmozdulása az volt, amikor a nyitómeccsen büntetőt harcolt ki, miután Cristiano Ronaldo szabálytalankodott vele szemben a nyitómeccsen. 

Stelios Venetidis (Olimpiakos): A korábbi hátvéd 2006-ig maradt a pireuszi csapatban, ahol két további bajnoki címet szerzett. 2006-ban az AEL Larissahoz szerződött  ahonnét 2012-ben vonult vissza. A válogatottban utoljára 2004-ben játszott. 

Nikolaos "Nikos" Dabizas ( Leicester City): A kőkemény hátvéd volt a keret egyik legrutinosabb tagja, aki a Newcastle Unitedben és a Leicesterben is fontos játékosnak számított. 2005-ig maradt akkori csapatánál, ahonnét ő is Larisszába igazolt. 2011-ben vonult vissza a labdarúgástól. A válogatottságot az Eb-döntő után mondta le, 70-szer szerepelt a nemzeti csapatban. 

Traianos Dellas (AS Roma):Bár Rómában alig játszott, mégis a csapat egyik legnagyobb sztárjának számított.  Az Eb-n történelmi gólt szerzett, hiszen Csehország ellen ő szerezte a kontinensviadalok történetének egyetlen ezüstgólját. (Ráadásul az a fejesgól volt az egyetlen gólja nemzeti színekben.) A győzelem után maradt Rómában, ahol továbbra sem számoltak vele túl sokszor. 2005 és 2008 között újra az AEK Athénban futballozott, majd egy ciprusi kitérő után harmadszor is visszatért Athénba ahonnét 2012-ben vonult vissza. A válogatottat 2003 és 2009 között 53 mérkőzésen szolgálta. 2013 és 2015 között az AEK Athén vezetőedzője volt. A 2015/16-os szezonban az Atromitost irányította. 

Angelos Basinas (Panathinaikos): A portugálok elleni nyitómérkőzés második gólszerzője 2006 őszén botrányos körülmények között távozott Athénból. 2006 és 2008 között a Mallorcát erősítette, majd kisebb árulást végrehajtva az AEK Athénhoz igazolt 2008-ban. 2009-ben a Porstmouthoz szerződött, ahol FA-kupa finálét játszott a szezon végén. 2011-ben az Avignon játékosaként vonult vissza. Zagorakis visszavonulása után ő lett a görög válogatott csapatkapitánya. Nemzeti színekben 100 mérkőzésen 7 gólt szerzett 1999 és 2009 között. 

Theodoros "TheoZagorakis (AEK Athén): A válogatott csapatkapitánya kimagaslóan futballozott az Eb-n, és jogosan választották meg a torna legjobb játékosának is. (A legemlékezetesebb pillanata az volt, mikor átemelte Lizarazut és gólpasszt adott Charisteasnak.) A siker után a Bolognához szerződött, ahol 1 évig alapembernek számított. 34 évesen aztán hazaigazolt korábbi csapatához, a PAOK Szalonikihez (Ahol Torghelle csapattársa is volt). 2007-ben vonult vissza a válogatottól. 1994 és 2007 között 120 mérkőzésen volt válogatott. 2014-ben Európai Parlament képviselője lett. 

 Stelios Giannakopoulos (Bolton Wanderers): Az Olimpiakos korábbi legendája 2008-ig maradt Boltonban majd a Hull Cityhez igazolt. Halmosi Péter csapattársaként alig kapott lehetőséget, így ő is a Larisszához igazolt. 2010-ben 34 éves korában vonult vissza. Edzőként alacsonyabb osztályú gárdáknál vállalt eddig munkát. 77 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. 

Angelos Charisteas (Werder Bremen): Német bajnokként érkezett az Eb-re, ahol gyakorlatilag a győzelem fő letéteményese volt. Gólt szerzett Spanyolország és Franciaország ellen is, majd az ő fejese döntötte el a finálét is. Góljai azonban nem bizonyultak elégnek ahhoz, hogy elszerződjön és Brémában még az addigiaknál is kevesebb lehetőséget kapott. 2005 januárjában az Ajaxhoz szerződött, majd a Feyenoordban is megfordult. Kétszer játszott Nürnbergben, de a Schalke mezét is magára ölthette. 2013-ban vonult vissza az Al-Nasszerből. 2011-ig volt válogatott, 88 meccsen 25 gólt szerzett. (Köztük ő jegyezte az egyetlen görög találatot a 2008-as Eb-n.) 

Vassilios Tsiartas (AEK Athén): Igazi klublegendának számít az AEK-nél, hiszen két athéni periódusa alatt több, mint 80 gólt szerzett a klub színeiben. Az Eb-n Spanyolország ellen nyújtotta legemlékezetesebb produkcióját, amikor sarokkal adott gólpasszt Charisteasnak. Az Eb után a Kölnbe szerződött, ahol csak 4 meccsen játszott, majd 2007-ben vonult vissza a pireuszi Ethnikosbül. Pályafutása utolsó éveit sérülések nehezítették. 2005-ben a Konföderációs kupa után mondta le a válogatottságot, 70 mérkőzésen 12 gólt szerzett. 

Themistoklis "Demis" Nikolaidis (Atletico Madrid): A korábbi görög gólkirály érdekes döntést hozott, hiszen az Eb után 31 évesen visszavonult a profi futballtól. A válogatottban 9 év alatt 17 gólt szerzett 54 mérkőzésen. Visszavonulása után szurkolói nyomásra ő lett az AEK Athén elnöke. Ezt a titulust 4 évig töltötte be. 

Konstantinos "Kostas" Chalkias (Panathinaikos): A cserekapus gyakorlatilag Nikopolidis botrányának köszönhette Eb szereplését, hiszen kiválóan védett a "Pana" bajnokcsapatában. 2005-ben a Porstmouth, 2006-ban pedig a Murcia cserekapusa volt, majd 2006-ban az Aris Szalonikiben védett. 2008 és 2012 között védte a PAOK kapuját. Tavaly 4 év kihagyás után tért vissza a futballpályára az alacsonyabb osztályú Panachaiki színeiben. A válogatottban 32 mérkőzésen védett, utoljára a 2012-es Európa-bajnokságon. 

Theofanis "Fanis" Katergiannakis (Olimpiakos): A harmadik számú kapus érdekes módon került a válogatottba, hiszen a kapitánnyal összevesző Eleftherpoulos mögött csak második számú hálóőr volt klubszinten is, ám mégis ő kapott meghívót a keretbe. Az Eb után a Caglariba igazolt, majd 4 mérkőzésen védett Sevillában is. 2011-ben védett utoljára, a Kavala játékosaként. A válogatottban összesen 6-szor kapott lehetőséget. 

Panagiotis "TakisFyssas (Panathinaikos): A hátvéd számára egy szerződést ért a Benficánál a kontinensviadalon nyújtott kiváló teljesítménye. Egy szezont játszott Portugáliában, ahol bajnokságot nyert. Lisszabon után Edinborough  következett az életében, és 2005 és 2007 között a Herts mezét viselte. Pályafutását 2008-ban zárta le Panathinaikos játékosként. A válogatottban 60 mérkőzésen játszott, 4 gólt szerzett. 

Zisis Vryzas (Fiorentina): Létfontosságú gólt szerzett Oroszország ellen a csatár, hiszen szépítő találata jelentette a görögök csoportból való továbbjutását. A torna után maradt Firenzében, ahonnét azonban kölcsönadták a Celta Vigohoz. 2006-ban a Torinóban próbálkozott, majd Skoda Xanthi és a PAOK megjárása után 2008-ban visszavonult. 2006-ban volt utoljára válogatott, mérkőzés/gól mutatója 68/9.

Pantelis Kafes (Olimpiakos): A kiváló hátvéd marad Pireuszban, ahonnét 2006-ban az AEK-hez szerződött. Athénban 6 évet futballozott, majd a Veria színeiben játszotta utolsó profi mérkőzését 2013-ban. Bár nem szerepelt sem a görögök következő Eb-keretében, sem a világbajnokságon, 2011-ig szerepelt a nemzeti csapatban, amelynek mezét 41-szer öltötte magára. 

Georgios Georgiadis (Olimpiakos): A korábban a Newcastleben is megforduló hátvéd 2005-ig maradt az Olimpiakosnál. 2005-ben az Iraklishoz szerződött, majd 2006 és 2008 között a PAOK futballistája volt. Utóbbi csapatnál háromszor is kinevezték megbízott edzőnek. A válogatottban 61-szer lépett pályára, utoljára az Európa-bajnokságon. 

Giannis Goumas (Panathinaikos): A középhátvéd 1994-ben debütált klubcsapatában, amelyhez 2009-es visszavonulásáig hű maradt. 2008-ban 45 mérkőzés után mondta le a válogatottságot. Jelenleg ő a görög U19-es válogatott szövetségi kapitánya.  

Michalis Kapsis (AEK Athén): Az Eb-siker után 1 évet játszott Bordeauxban, majd az Olimpiakosban is csak egy szezont teljesített. 2006-ban Ciprusba igazolt (APOEL), majd 2011-ben vonult vissza az Ethnikosból. 34 mérkőzésen játszott a válogatottban 2007-ig. 

Georgios "GiorgosKaragounis (Internazionale): Annak ellenére is a legnagyobb sztárja volt ennek az Európa-bajnokságnak, hogy nem játszott a fináléban eltiltás miatt. (Összesen 4 sárga lapot kapott) Ő szerezte az Európa-bajnokság első gólját, mikor Portugália kapuját vette be. A tornát követően maradt az Internél, ahol kiegészítőemberként nyert kupát. 2005 és 2007 között a Benficában játszott, majd 2007 és 2012 között a Panathinaikos mezét viselte. (2010-ben csapatkapitánya volt a bajnokcsapatnak.) Pályafutása utolsó két szezonját a Fulhemben töltötte, 2014-ben vonult vissza. Részt vett a következő két Eb-n és a 2010-es és a 2014-es világbajnokságon is. 139 fellépéssel ő a görög válogatott rekordere. 

Konstantinos "KostasKatsouranis (AEK Athén): 2006-ig maradt Athénban, majd a Benficához szerződött. Három évig volt alapember Lisszabonban, ahol 2009-ben bajnoki címet szerzett. A következő három évben a Panathinaikost erősítette, ahol szintén bajnok lett. 2, a PAOK-ban töltött szezon után Indiába igazolt, majd Heidelbergben vezetett le. A válogatott 2015-ig elképzelhetetlen volt nélküle, összesen 116 meccset játszott a válogatottban. 

Dimitrios "Dimitris" Papadopoulos (Panathinaikos): 2008-ig játszott Athénban a csatár, majd a Lecce és a Dinamo Zágráb érintésével a Celta Vigoban kötött ki. Ezt követően igazi vándormadár lett, hiszen 7 csapatban is megfordult 2011 óta. (Közülük a PAOK a legnevesebb.) Még mindig aktív, jelenleg a Panetolikos játékosa. 2002 és 2012 között "csak" 22 meccset játszott a válogatottban, de így is négy nagy tornán vett részt (2 Eb, Konföderációs kupa, olimpia) 

Vasilis Lakis (AEK Athén): A szélső az Eb-t követően Király Gábor és Torghelle Sándor csapattársa lett a Crystal Palace-ban. 2005-ben visszatért az AEK-hez, ahonnét 2 év múlva a PAOK-hoz távozott. 2010-ben vonult vissza a Kavalából. A válogatottban 35 mérkőzést játszott 1999 és 2005 között. 

Otto Rehhagel: A német sikerkovács azok után, hogy bajnokcsapatot csinált a Werder Bremenből, és a Kaiserslauternből, valamint UEFA-kupa győzelemig vezette a Bayern Münchent vállalta el a görög válogatott kapitányi tisztjét. Fantasztikus taktikai érzéke előbb csoportgyőzelmét ért a selejtezőben, majd Eb-győzelmet, amivel megdöbbentette a világot. Posztjáról akkor sem távolították el, amikor 2005-ben a csapat nem jutott ki a világbajnokságra, 2010-ben vonult nyugdíjba a világbajnokságot követően. 2012-ben egy rövid időre a Hertha vezetőedzőjeként tért vissza, ám a csapatával kiesett, így dicstelenül fejezte be páratlan karrierjét. 

https://focitori.blogstar.hu/./pages/focitori/contents/blog/41936/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?